Tartalomjegyzk www.alphaville.hu
Hungarian Alphaville forum
 
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeressKeress   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrciRegisztrci 
 ProfilProfil   Privt zeneteid olvasshoz be kell jelentkeznedPrivt zeneteid olvasshoz be kell jelentkezned   BelpsBelps 

middle of the riddle
Ugrs a kv. oldalra: Elz  1, 2, 3 ... 62, 63, 64
 
j tma nyitsa   Hozzszls a tmhoz    Tartalomjegyzk -> Rick's Cafe
Elz tma megtekintse :: Kvetkez tma megtekintse  
Szerz zenet
vafe



Csatlakozott: 2004.10.07. Cstrtk 8:24
Hozzszlsok: 1198
Tartzkodsi hely: an Utopia

HozzszlsElkldve: Cst. Nov. 04, 2021 10:01 pm    Hozzszls tmja: Hozzszls az elzmny idzsvel

Próbálom összeszedni az elmúlt 10-15 év Gold vendég szerepléseit. Ha vmi kimaradt szóljatok! 😎

https://open.spotify.com/playlist/4grwBaW52hucqQpwTIc0RP?si=brxd5MeaQ2SIDbKX7yB9sw Cool Cool
Vissza az elejre
Felhasznl profiljnak megtekintse Privt zenet kldse Email kldse
vafe



Csatlakozott: 2004.10.07. Cstrtk 8:24
Hozzszlsok: 1198
Tartzkodsi hely: an Utopia

HozzszlsElkldve: Cst. Dec. 02, 2021 10:17 am    Hozzszls tmja: Hozzszls az elzmny idzsvel

ha valaki netán nem látta volna:

https://youtu.be/yGXxawJdviE

Very Happy
Vissza az elejre
Felhasznl profiljnak megtekintse Privt zenet kldse Email kldse
vafe



Csatlakozott: 2004.10.07. Cstrtk 8:24
Hozzszlsok: 1198
Tartzkodsi hely: an Utopia

HozzszlsElkldve: Pnt. pr. 01, 2022 5:28 pm    Hozzszls tmja: Hozzszls az elzmny idzsvel

Mostanság rákattantam a Men Without Hats lemezekre, mert számomra most derült ki, hogy a Safety Dance daluknak volt némi köze a Big In Japan-hoz.
Igen, a basszus szólam ritmusképlete ua mind a két dalnál.
https://www.youtube.com/watch?v=hHh-EDptCEk
https://www.youtube.com/watch?v=aDSHABsgkjA

Erről Bernhard is beszél ebben a 2019-es interjúban:

HOGYAN ÍRTAM A BIG IN JAPAN-T?

A berlini heroinszcéna által ihletett szinti-rock himnuszból mindent megtudunk egy klasszikus 80-as évekbeli dalról, amelynek meglepő eredete van.
Idén ünnepli 35. évfordulóját a Forever Young, a német szinti-rock mestereinek, az Alphaville-nek a debütáló albuma. Az olyan hatalmas kislemezekkel, mint a Big In Japan, a Forever Young és a Jet Set, a Marian Gold, Bernhard Lloyd és Frank Mertens alkotta trió kirepült a csapdákból, és elindította a mai napig tartó karrierjét. Az albumnak akkora a vonzereje, hogy a zenekar hamarosan európai turnéra indul a Forever Young születésnapja alkalmából.

Az Alphaville összes dala közül a Big In Japan lett a legsikeresebb. Hazájukban a slágerlisták élére került, és hasonló sikert aratott Európában is, valamint a tengerentúlon a Billboard Hot 100-as listájának élére került. Talán meglepő lehet az embereknek, ha megtudják, hogy ennek a 80-as évekbeli power himnusznak elég sötét eredete van.
A teljes történetet Marian és Bernhard meséli el...

Marian: "Volt ez az új Roland System 100M, amely két oszcillátorral, egy szekvencerrel és egy arpeggiátorral rendelkezett, ami ebben a készülékben volt. Megalkottuk a basszusvonalat, és nagyon tetszett, mert most már volt egy olyan eszközünk, amely polifonikus akkordokat tudott játszani, de a két oszcillátor miatt ez a basszusvonal megadta az akkordok fantáziáját.

"Ugyanakkor azon gondolkodtam, hogy megírjam a dal szövegét. Volt egy találkozóm a fogorvosommal, és a basszusvonalnak ez a ritmusa járt a fejemben, miközben sétáltam. A Big In Japan versszakainak nagy részét útban a fogorvoshoz alkottam meg. Volt néhány barátom, és akkoriban nagyon súlyos körülmények között éltünk Nyugat-Berlinben, lényegében az utcán éltünk, és néhány barátunk drogfüggő volt. A berlini állatkert körüli heroinszcénában éltek, és elkezdtem róluk írni. Ez a dal a 70-es évek végi drogszcénáról szól. Ez egy fiktív történet egy szerelmespárról, akik megpróbálnak elszabadulni a drogoktól, de sosem sikerül nekik, egyfajta álomországba képzelik magukat, ahol drogmentesek, de sosem sikerül oda eljutniuk, és ez egy elég tragikus történet.".

Bernhard: "Mariannak mindig is megvoltak az alapvető zenei elképzelései, ez a ritmus, ami végigvonul az egész dalon, de aztán a dal közepén az akkord megváltozik, és dupla ütemben megy. Amikor a dal először megíródott, a dobritmus is dupla ütemű volt, sokkal gyorsabb, mint ahogy te ismered. Amikor komoly demót csináltunk a produkcióhoz, úgy döntöttünk, hogy ezt a féltempós ritmust választjuk, mert akkoriban DJ voltam egy kis klubban, és a Men Without Hats-től a Safety Dance-t játszottam. Úgy gondoltam, hogy ez tulajdonképpen a Big in Japanhoz is passzolhatna, így megváltoztattuk a ritmust, és találtunk két hozzáillő dallamot a dalhoz."

Marian: "Frank (Mertens) szintén fontos szerepet játszott. Ő volt felelős a dal dallamának egy részéért, szóval ez egy együttműködés volt hármunk között. Ebben az időben volt egy kis házi stúdiónk, Berlinből egy vidéki városba költöztünk. Volt egy stúdiónk az alagsorban, és megvolt minden felszerelésünk, amire szükségünk volt, mint például a Korg szekvenszer...".

Bernard: "...kis műanyag dobozok, amik elvégezték a dolgukat."

Marian: "A Big In Japan csak egy volt a sok dal közül, amit akkoriban írtunk. Tudtuk, hogy van valami különleges a dalban, de ez nem volt túl konkrét, nem volt számunkra teljesen világos. Később, amikor kiadtuk a dalt, mindenki azt mondta: 'Ez biztos egy sláger lesz', de számunkra ez csak egy volt a dalok közül. De igazuk volt.
Nagyon fülbemászó, és néhány nagyon jó ötlet szerencsés egybeesése: az intro, a basszusvonal és a refrén, mind nagyon fülbemászó, és az emberek könnyen megjegyzik a dalt. Lehet így elemezni, de minden jó dalban van valami varázslatos, ami megmagyarázhatatlan.

"Azt a sort, hogy Japánban nagyot alkottak, mindenféle ember, aki szereti a dalt, félreértelmezte. Annak a sornak van egy bizonyos jelentése. Azt jelenti, hogy ha egy komplett lúzer vagy, akkor azt mondod másoknak: 'Nem vagyok lúzer, mert Japánban nagyon nagy vagyok'. Ez a lúzer hazugsága, és tökéletesen illeszkedik ezeknek a drogosoknak a történetébe, akikről a dal szól, nagyon tragikus módon.

"A vicces az, hogy ezt a sort egy angol bandától, a Big In Japan nevű liverpooli bandától kaptam. Megvettem ezt a lemezüket, mielőtt megírtuk a dalt, és amikor a szöveget írtam, eszembe jutott ez és ennek a bandának a neve, és arra gondoltam, hogy 'Hű, ez nagyszerű'. Tökéletesen illeszkedett a történethez, és ritmikailag nagyon szépen átment a refrénbe.

"Amikor végül néhány évvel később, 1984-ben kiadtuk a dalt, valósággal berohantunk a német slágerlistákra, és hat héten belül a 2. helyen volt. Az első helyen a Frankie Goes To Hollywood volt a Relax című dallal, mi pedig keményen küzdöttünk azért, hogy az első helyen legyünk, és végül sikerült is elérnünk. A Frankie Goes To Hollywood énekese, Holly Johnson eredetileg a Big In Japan együttesben játszott. Nagyon bizarr egybeesés volt a német slágerlisták élén.

"Van néhány igazán sikeres dalunk, és nem okoz gondot, hogy ezeket játsszuk, amikor fellépünk. Fantasztikus dolog, hogy van pár sláger a zsebünkben. Köréjük lehet felépíteni a setlistet. Még mindig nagyszerű érzés eljátszani a dalt, és teljesen másképp értelmezni. A közelgő turnén, amellyel az első albumunk 35. évfordulóját ünnepeljük, valószínűleg visszatérünk az eredeti verzióhoz, de az elmúlt néhány évben játszottunk egy heavy metal verziót, ami szintén jó volt.

"Nem tudom, mi történt a barátainkkal, mert megszakadt a kapcsolatunk, miután eljöttem Berlinből, amikor Münsterbe mentünk. Nem nagyon érdekelt a kapcsolattartás, mert egyszerűen ki akartam szállni abból a szcénából, és el akartam távolodni a drogoktól. Azzal, hogy ezt tettem, valószínűleg megmentettem az életemet."

eredeti:
https://www.songwritingmagazine.co.uk/how-i-wrote/big-in-japan-alphaville
Vissza az elejre
Felhasznl profiljnak megtekintse Privt zenet kldse Email kldse
vafe



Csatlakozott: 2004.10.07. Cstrtk 8:24
Hozzszlsok: 1198
Tartzkodsi hely: an Utopia

HozzszlsElkldve: Pnt. pr. 08, 2022 9:08 pm    Hozzszls tmja: Hozzszls az elzmny idzsvel

Tegnap volt a SA ötödik szülinapja, és kétség kívül a projekt egyik csúcspontja a HC videó volt. Egy Rick Kay interjú következzen most, ami az egy évvel későbbi GoGo buli kapcsán íródott :

Alphaville és Richard Kay - Back Chauvet a Whisky A Go Go-ban, Los Angeles, US

Richard Kay világítástervező a Chauvet Professional Rogue R1-FXB és Chauvet DJ Intimidator spotokkal állítja be az Alphaville színpadát a Whisky A Go Go Go-ban.

Nem gyakran fordul elő, hogy egy élőzenei helyszínt beiktatnak a Rock & Roll Hall of Fame-be. De mit jelent a hétköznapiság a Whisky A Go Go-ban? A Hollywood híres Sunset Stripjén található klub 1964 januári megnyitása óta számtalan rocklegenda ugródeszkája volt. Egykor a Doors volt itt a házi zenekar. A Byrds, a Buffalo Springfield, a Guns N Roses, a Van Halen, a Linkin Park, a Mötley Crüe, a Soundgarden, a System Of A Down és sok más feltörekvő sztár a rock minden műfajában és korszakában letette névjegyét ezen az 500 férőhelyes helyszínen.

Mint sokan, akik rockzenén nőttek fel, az Alphaville is mindig arról álmodott, hogy egyszer ebben a legendás klubban játszhat. A szinti-pop sztárok a Memorial Day hétvégén teljesítették kívánságukat, két koncertet adtak a Whisky A Go Go-ban. Az energikus előadásokat nyolc Chauvet Professional Rogue R1-FXB LED-es lámpa támogatta.
"Ez nemcsak az Alphaville számára vált valóra egy álom, hanem sok rajongójuk számára is az Egyesült Államokban" - mondta Richard Kay, aki 1998 óta dolgozik a zenekarral fénytervezőként, és 91 országban turnézott velük. "Az egész történet szinte egy kicsit szürreális volt... Los Angeles... Hollywood... pálmafák, ki ne szeretné ezt? Marian Gold (a zenekar énekese) mindig is szeretett volna fellépni a Whisky A Go Go-ban. Tavaly az Egyesült Államokban turnéztunk, mindannyian ismertük Marian álmát, így aztán szétküldtük az érdeklődőket, találkoztunk néhány emberrel - és itt vagyunk!".

De mint minden álom, az Alphaville fellépése a Whisky A Go Go-ban is sok munkát igényelt, hogy valóra váljon. Ez minden bizonnyal igaz volt Kay világítástervezésére is. "A Whisky annyira más volt, mint a nagy színpadok, ahol általában játszunk" - mondja. "A színpadon szűk a hely. Skype-on keresztül felvettem a kapcsolatot Raffi Ganounian-nal, a Neptune Productions producerével, hogy minél több információt szerezzek a klubról és a házban lévő rigről. Így tudtam meg, hogy a színpad itt kicsi és egy sarokban van elhelyezve.

"5 zenésznek kellett elférnie ezen a színpadon egy fix dobfelülettel" - folytatja Kay. "Ráadásul az Alphaville nagyon videó-orientált (a zenekar egyik projektje által kezdeményezett rövidfilm Oscar-díjat nyert), így a teljes hátsó falat 3 mm-es videópanelek foglalták el, három 108 x 108 hüvelykes képernyő. Ez még több helyet foglalt el, így minden malacnak, amit fel akartunk akasztani, igazán jelentőségteljesnek kellett lennie, hogy indokolttá tegye a helyet.


Lichtdesign a színpadhoz és az élő közvetítéshez

A dolgokat Kay számára nehezítette, hogy a klubban a meglévő fúrótorony magassága alig több mint 4,70 m, ami korlátozta a reflektorok kiválasztását. "Szerencsére a Whisky épp akkor adott hozzá négy Chauvet DJ Intimidator spotot és néhány flat spotot a házban lévő righez" - mondja Kay. "Ez egy jó alap volt. Aztán ott volt a kérdés, hogy milyen reflektorokat adjunk hozzá szemet gyönyörködtetőnek. A Rogue FX-B-k nyilvánvaló választásnak bizonyultak számomra, mert sokféle dolgot tudtam velük csinálni anélkül, hogy értékes helyet pazaroltam volna. Ők voltak a fő berendezési tárgyaim a műsor tervezésénél."

Az öt egyedileg vezérelt Rogue R1 FX-B pásztázó és dőlésszögű tartományára építve Kay ezekre a lámpatestekre támaszkodott, hogy sok geometriai mintát, valamint hullámhatásokat, söpréseket és színpadi fényfüggönyöket hozzon létre. Ezeknek a lámpatesteknek az ereje lehetővé tette számára azt is, hogy szemellenzőként használja őket.

Kay nyolc Rogue R1 FX-B lámpatestet szerelt fel függőlegesen két toronyra, amelyeket a rigben a három videofal között helyezett el. Felfüggesztette a szerelvényeket 0,60m és 2,75m között. "Ez a konfiguráció biztosította, hogy a zenekar minden tagját tetőtől talpig, minden oldalirányú mozgással együtt meg tudtam örökíteni" - mondta. "A serpenyő funkció lenyűgöző. Először egy lengyelországi fesztiválon láttam az FX-B-t, és megkértem a világítási igazgatót, hogy állítson be nekem néhány előbeállítást. Már az első jelenetek megmutatták, hogy ez a lámpatest nagyszerű: sok jól definiált fénysugár, gazdag színekkel. A mozgó gerendák tökéletes labirintusa volt."
A Whisky A Go Go élő közönségének vonzó megjelenése mellett a Kays Design gondoskodott a zenekar élő közvetítésének megvilágításáról is.
"Én forgattam és készítettem az Alphaville legutóbbi, Heartbreak City című videoklipjét, így alapvető ismereteim vannak a filmezésről és a kameravilágításról" - mondta. "Az itteni filmes stáb nagyon elégedett volt azzal, ahogy a dolgok mentek. Én csak a műsorra koncentráltam, és arra, hogy ennek a nagyszerű zenekarnak a történelmi helyszínen való fellépését a legjobb fényben dokumentáljuk."
Vissza az elejre
Felhasznl profiljnak megtekintse Privt zenet kldse Email kldse
vafe



Csatlakozott: 2004.10.07. Cstrtk 8:24
Hozzszlsok: 1198
Tartzkodsi hely: an Utopia

HozzszlsElkldve: Pnt. pr. 29, 2022 8:22 am    Hozzszls tmja: Hozzszls az elzmny idzsvel

ETERNALLY YOURS 2022. 09. 23.

https://www.jpc.de/jpcng/poprock/detail/-/art/alphaville-eternally-yours/hnum/10929668


Az Alphaville legnagyobb slágerei a zenekar 40 éves történetéből, teljesen újrahangszerelve és a Babelsberg német filmzenekarral felvéve.

Az Alphaville, a legnagyobb német szinti-pop exportcikk, a legendás 80-as évekbeli himnuszok, a "Big in Japan", a "Sounds like a Melody" és a "Forever Young" megalkotója a szimfonikusok felé merészkedik. Az együttes a szintetizátorok és ritmusgépek hangzásából a szimfonikus nagyzenekar világába katapultálja a zenekar 40 éves történetének legnagyobb slágereit. Az "Eternally Yours" több, mint a dalok puszta átültetése egy nagyzenekar hangzásvilágába. Ez inkább egy szimbiózis Marian Gold egyedülálló vokális képességei, az eredeti Alphaville hangzás és a nagy német filmzenekar, a Babelsberg fenségesen erőteljes arca között.

Az "Eternally Yours" az állandóságról és a mulandóságról szól. A négy évtizedből származó dalok szövegét nagyrészt maga Marian Gold írta. Az Alphaville és Marian Gold számára mindig is központi téma volt az álmodozás: "Elég sokat utazunk, szinte mindenhol játszottunk már, fejben és fejben is. Mindez hozzájárul a zenénkhez, ahhoz az elképzeléshez, hogy mi lehet az Alphaville. Olyan, mint egy véget nem érő álom. Azok, akik a zenénket hallgatják, ennek az álomnak a töredékeit hallják." A teljesen új és címadó dal olyan, mint egy búcsúlevél. Valójában a refrén kivételével minden sor Shakespeare szonettjeiből származik. "Egy sort sem írtam magamnak a dalhoz, minden szó és minden gondolat Shakespeare-től származik. Csak összeillesztettem őket szövegközi módon, és minimális módosításokat eszközöltem, hogy számomra énekelhetőbbé tegyem őket."

"Az album mind a 23 darabja a szerkesztés által a lényeget tekintve tisztábbá vált, feltárult, felszabadult, felszabadult. Kiderült az igazi természetük." Marian Goldnak, a zenekar énekesének és két hangszerelőjének, Max Knothnak és Christian Lohrnak ezen az albumon sikerül a dalok zenei tartalmát megfelelő hangzásvilággal ellátni. A dalok nem hangzanak szokatlanul felfújtnak vagy túlhasználtnak - épp ellenkezőleg: hallgatóként csodálkozol a természetes, meleg, sőt ismerős hangzásokon, és felteszed magadnak a kérdést, hogy miért nem készültek eddig nem több szimfonikus feldolgozásban Alphaville-dalok. Marian Gold még odáig is elmegy, hogy azt mondja: "'Eternally Yours' ezért az én fülemnek valójában úgy hangzik, mintha tényleg az első Alphaville-album lenne - csakhogy nem negyven éve jelent meg. Csak akkoriban még nem volt kéznél zenekar, hanem "csak" szintetizátorok és ritmusgépek."
Vissza az elejre
Felhasznl profiljnak megtekintse Privt zenet kldse Email kldse
vafe



Csatlakozott: 2004.10.07. Cstrtk 8:24
Hozzszlsok: 1198
Tartzkodsi hely: an Utopia

HozzszlsElkldve: Pnt. Jn. 10, 2022 8:16 pm    Hozzszls tmja: Hozzszls az elzmny idzsvel

SOUNDS LIKE A MELODY - SYMPHONIC VERSION megjelent!
2022.06.10.

A "Sounds Like a Melody" a második kislemez az Alphaville "Eternally Yours" című új albumáról, amelyet Marian Gold, Max Knoth, Christian Lohr és a Babelsberg Film Orchestra hangszerelőivel közösen rögzített.

Nemcsak az új Alphaville album egésze nevezhető egy különleges együttműködés eredményének. A nagyszabású projekt és annak elemi fogaskerekei közötti párhuzamok félreérthetetlenek. Különösen jól látszik ez a "Sounds like a Melody" című dalban, amelyet Gold és társai pontosan 4 hónappal William Gibson "Neuromancer" című művének 1984 júliusi megjelenése előtt írtak. Ez egészen elképesztő egybeesés, tekintve, hogy a dal két fiatal szerelmespár virtuális valóság kalandjáról szól, akik a "Tolvajok, mint mi" című film Hitchcock-univerzumába sugározzák magukat. Maga a zene álomszerű betekintést nyújt a függöny mögé, és az ellentétes közhelyek táncába. Zenekar és Alphaville, a korcsolyázó táncosok az eredeti klipben, álom és valóság, vágy és valóság.

Ugyanakkor a "Sounds Like a Melody" elegikus hangszerelése olyan, mintha újra találkoznánk egy régi ismerőssel: ugyanaz a hang, ugyanaz a dallam, az ismerős hangszerelés, de egy teljesen új hangtest. Már az eredetiben is vonósok szólaltak meg a dal vége felé, szimfonikus jelleget adva a dalnak. Ezeket Wolfgang Loos hangszerelte, és a Deutsche Opera Berlin együttese az ő irányításával vette fel.

A "Sounds like a Melody" közvetlenül követte az Alphaville debütáló slágerét, a "Big in Japan"-t ugyanabban az évben, 1984-ben, Ausztriában még elődjénél is sikeresebb lett, és az egész kontinensen, valamint Dél-Afrikában közvetlen Top 10-es belépőkkel. A dal nem csak megjelenése szempontjából áll közvetlen kapcsolatban a "Big in Japan"-nal és a "Forever Young"-gal - két szomszédjához hasonlóan ez is hozza a maga sajátos hangvételét az Alphaville legendás debütáló albumához. A dal a legmagasabb rendű "guilty synth pleasure"-ként aranylemezre vezette az Alphaville-t 1993-ban, és immár közel négy évtizede kíséri a zenekart.

Marian Gold: "Amikor az Alphaville történetében messziről származó dalok interpretációit készítem, a hangom már ismeri őket. Nem kell kivívnom őket belőle, az elmém csak követi, ahelyett, hogy tovább vezetne. Ez egy olyan folyamat, ami az automatikus írás módszeréhez hasonlítható. Az éneklésem egy tudatalatti kölcsönhatás eredménye, amely független az elme mindenféle kényszerétől vagy céljától. Valószínűleg ez a fő oka annak, hogy az eltelt 4 évtized nem hagyott jelentős nyomot az énekesi teljesítményemen."

Ami a majdnem 40 éves eredetiben beatvezérelt szinti számként az Alphaville második nagy slágere lett, az a zenekarral szinte sürgető közvetlenséget kap. A 80-as évek Alphaville-hangzásának offbeat snare-je a parádés dobok könyörtelen, véget nem érő előremozgásává válik. A zenekari grandioso az utolsó refrén kezdetén találja meg a tetőpontját, mintegy beteljesülve annak, amit Marian Gold négy évtizeddel ezelőtt írt: "Adj még több tragédiát, még több harmóniát és fantáziát, kedvesem, és gyújtsd meg, csak indítsd el azt a szatellitet. Gyújtsd fel!"
Vissza az elejre
Felhasznl profiljnak megtekintse Privt zenet kldse Email kldse
vafe



Csatlakozott: 2004.10.07. Cstrtk 8:24
Hozzszlsok: 1198
Tartzkodsi hely: an Utopia

HozzszlsElkldve: Pnt. Feb. 17, 2023 10:05 pm    Hozzszls tmja: Hozzszls az elzmny idzsvel

AD LIB

http://www.alphaville.hu/history_ey.html

Szimfonikusokkal az örökkévalóságba

Talán sokunknak okozott meglepetést az idén tavasszal jött bejelentés, miszerint az együttes új projektje egy szimfonikus válogatás lesz a várva várt új album helyett. Bár a legelején több új dalról is szó esett, a megjelenés végére csupán egy új dalt kaptunk - igaz az a címadó is egyben - az Eternally Yours-t.
Gold egy újabb régi vágya teljesült ezzel a lemezzel, hiszen mindig is kacérkodott a gondolattal, hogy dalaikból szimfonikus átiratokat készítsen. Pályafutása során igazából most kapott először olyan ajánlatot és lehetőséget, hogy egy egész nagyzenekarral dolgozhasson egy egész album erejéig, méghozzá a híres Deutsches Filmorchester Babelsberg szimfonikusokkal, akik sokat letettek már a filmzenék asztalára. Most, hogy igazából divattá is vált és hogy sok más előadó is jelentetett meg hasonló projekteket, elérkezettnek látta az időt ennek megvalósításához.

Nem véletlenül említettem, hogy filmzene, mert tulajdonképpen az album minden dala ebben a megszólalásban azzá vált. A lemezt az első három nagy sláger szimfonikus single változata előzte meg a streaming szolgáltatókon keresztül, fizikai formátum megjelenése sajnos fel sem merült. Egyik verzió sem talált be nálam teljesen, bár vannak bennük szép és jól hangzó megoldások, mégis egy kicsit üresnek éreztem őket. Az, hogy nem lett egy dúsabb hangszerelés rápakolva a dalokra, gondolom közös megegyezés volt a producerrel. Lehet, hogy igazuk van és valóban nem lett volna szerencsés ennél többet bele tenni ezekbe az átiratokba. Mindhárom dal videót is kapott, amelyek közül a Big In Japan még talán ötletes is és nézhető, de a másik kettő nekem már rém kínos volt. A SLAM-ben Gold pantomim játéka (tanult Carstentől valamit) a Forever Young-ban pedig, hogy mindenki állandóan vigyorog (talán Ákos cimborám írta, hogy „ki engedett nevetőgázt a stúdióba?”) nálam is kiverte a biztosítékot. Jó, persze, kell a videó a mai világban, elengedhetetlen. De ilyen ötlettelen semmikkel kijönni?

Az album egészét tekintve rögtön feltűnt, mennyire borongós és melankolikus, kevesebb a tempósabb dal, inkább a lassúbb számok dominálnak. Ennek ellenére az egész lemeznek sikerült egy kellemes ívet adni, nem ül le és nem válik unalmassá – legalábbis számomra. A hangszerelések – mint már az első három kislemeznél is említettem – első és többszöri maghallgatásra talán kevésnek tűnnek, aztán ahogy beleástam magamat a dalokba, eszembe jutott, hogy a kevesebb néha több.

Én jómagam gyerekorom óta kedvelem a klasszikus zenéket is, kocsiban ha egyedül vagyok, általában csak azt hallgatok. Így aztán azt hiszem nem okozott problémát kedvenc zenekarom dalait ilyenfajta zenei aláfestéssel meghallgatni.

Az albumot a Dream Machine indítja, amely tökéletes választás volt itt is, akár a Dreamscapes-en. Ebben az esetben megadja az album stílusát, amely inkább filmzeneszerű, pulzáló, hipnotikus és egyben meghív bennünket egy újabb utazásra.
A Summer In Berlin és a Big In Japan itt is egymást követik, mint az első albumon: mindkettő barokkos felépítése és díszítése igazán figyelemre méltó. A Dance With Me balladásított verziója talán a legkiemelkedőbb darabja az albumnak: a zongora és hegedűtéma váltakozásai az egész dalt viszik, és a vonósokkal elképesztő magasságokba emelik azt. Aztán egy kicsit pihentetőbb, játékos darab jön, a Summer Rain. A vége talán a legjobb, amikor Marian a „Singing in the rain” eggyel több sorát is énekli, mint az eredeti verzióban.

Az Apollo kicsit csalódás, mert itt is egy lassú verziót vártam. Marian mondta 1994-ben, hogy talán egy lassú dalként kellett volna elkészíteni. Én most ezt vártam, aztán mégsem ezt kaptam. Sebaj, hibátlan előadás, mintha egy színházban valamelyik musical előadását hallanánk. Az Elegy minden idők egyik legjobb Gold dala, most sem csalódtam: nagyon szép és letisztult klasszikus zenei megoldások, Gabi Becker még most is remekül vokálozik. Talán érezni Marian hangján némi bizonytalanságot, de hát az eredeti óta eltelt már 30 év… Ezt már nem lehet úgy elénekelni.

A Lassie Come Home-ba beleraktak minden, amit lehetett: itt is nagyon szépek a vonós és fúvós témák, igazán filmszerű és ízlésesen díszített lett, ennél többet nem is bírt volna el. A „Hello Junkie-Sweetheart” rész roppant Bowies-ra sikeredett – gondolom nem véletlenül - de megbocsátom neki.
A Moongirl nagy kedvencem a Crazyshow-ról, ez a verzió meg aztán mindent visz: elringat, elaltat aztán felébreszt, mint amikor Luca lányomat ringattam rá 2000. októberében. Érzelmileg nálam ez most a lemez csúcspontja: itt is izgalmas és barokkos zenei megoldások, igazi filmezébe illő átívelésekkel, annak ellenére, hogy a dal elején van némi fenntartásom Marian énekét tekintve. Aztán a Welcome to the Sun rátesz erre még egy lapáttal: számomra újabb érzelmi csúcspont, a dalnak a Dreamscapes-es verziója itt most játékosan építkező, aztán a végletekig kiteljesedő, világot átölelő hangzással.
A Victory nélkül nincs koncert, nincs válogatás és nincs Alphaville. Itt már az intró akkora lendületet ad a dalnak, hogy aztán csak kapkodjuk a fejünket, a sodró és kavargó hangszeres témák nagyszerűen passzolnak az eredeti dalból átvett hangmintákhoz. Egyszerűen pazar lett! A Sounds Like a Melody viszi tovább a Victory lendületét. Ez is kapott egy jó nagy adagot a filmzenékre annyira jellemző hangszerelésből, minden a helyén van és igazán ötletes és egyedi a pergődob zakatolása a verzék alatt. Viszont egészen szokatlanul fejeződik be. Újabb érzelmi csúcspont az Around the Universe a maga visszafogott énekével, és az annál nagyobb zenekari megoldásaival. A lemez címadó dala az egyetlen új darab az albumon. A szövege Shakespeare szonettekre épül, a zene sodró és magával ragadó. Aztán ismét egy Dreamscapes darab ezúttal a 11es lemezről, a Diamonds are Forever, amely már ott is nagyzenekari megszólalásért kiáltott, ezt itt most nagyon jól megoldották. A Flame az egyetlen dal, amely elfárad az album végére: az ötlettelenség, a sehova nem mutató megoldások nem igazán győztek meg, hogy ennek a dalnak ezen az albumon a helye van. Talán azért, mert az eredeti is ezzel a zenei világgal szólalt meg, azt meg azért elég nehéz lett volna felülmúlni. (Még jó, hogy a Pandora’s Lullaby-t nem gondolták újra erre a lemezre!) Az albumot a Forever Young zárja, éppen annyira átdolgozva és hangszerelve, amennyit az megkíván: csodás zongora szóló a közepén, amit még Martinnak köszönhetünk, és az élő hangszerekkel való szépen megszólaló részek a dal végén igazán himnikussá és patetikussá teszik, és még most is rácsodálkozom Gold énekesi teljesítményére.

Összességében szeretem ezt az albumot, most a csendes téli estéken meg főleg szívesen hallgatok bele. Varázsa van, megnyugtató és simogató, világot átölelő és filmszerű, himnikus és elkápráztató. És ezt most nem azért mondom, mert elfogult vagyok. Próbálok objektív lenni: szerintem jól eltalált és megkomponált, ötletekben talán itt-ott kihagyott ziccerekkel meghangszerelt dalokat kaptunk. Olyan változatokat, amelyek minden bizonnyal megállják a helyüket majd a jövő évi turnén is. Most, hogy kiderült, hogy lesz egy bécsi előadás is 2023. szeptemberében, erősen gondolkodom, hogy meg kellene néznem. Igen, azt hiszem, át kellene éreznem élőben is ezt a varázslatot…

vafe, 2022. december 3.

("this is the end, my only friend, the end")
Vissza az elejre
Felhasznl profiljnak megtekintse Privt zenet kldse Email kldse
vafe



Csatlakozott: 2004.10.07. Cstrtk 8:24
Hozzszlsok: 1198
Tartzkodsi hely: an Utopia

HozzszlsElkldve: Kedd. Szept. 12, 2023 10:48 am    Hozzszls tmja: Hozzszls az elzmny idzsvel

Prosti és Salva Remastered
2023. november 17.


Előrendelés itthon a Melody Centernél már lehetséges:

https://melodycenter.hu/shop_search.php?search=alphaville


Very Happy Very Happy Very Happy

Hamarosan jövök egy beharangozóval is! Wink
Vissza az elejre
Felhasznl profiljnak megtekintse Privt zenet kldse Email kldse
vafe



Csatlakozott: 2004.10.07. Cstrtk 8:24
Hozzszlsok: 1198
Tartzkodsi hely: an Utopia

HozzszlsElkldve: Szomb. Szept. 30, 2023 6:41 am    Hozzszls tmja: Hozzszls az elzmny idzsvel

Új koncert dvd + 2 cd!

2023. október 13.

https://melodycenter.hu/spd/BCEN03423/ALPHAVILLE-A-Night-At-The-Philharmonie-Berlin-2cd
Vissza az elejre
Felhasznl profiljnak megtekintse Privt zenet kldse Email kldse
vafe



Csatlakozott: 2004.10.07. Cstrtk 8:24
Hozzszlsok: 1198
Tartzkodsi hely: an Utopia

HozzszlsElkldve: Cst. Jan. 11, 2024 1:56 pm    Hozzszls tmja: Hozzszls az elzmny idzsvel

Big In Japan 40. szülinap:
http://www.alphaville.hu/bij40.html
Cool Cool Cool
Vissza az elejre
Felhasznl profiljnak megtekintse Privt zenet kldse Email kldse
Hozzszlsok megtekintse:   
j tma nyitsa   Hozzszls a tmhoz    Tartalomjegyzk -> Rick's Cafe Idzna: (GMT +1 ra)
Ugrs a kv. oldalra: Elz  1, 2, 3 ... 62, 63, 64
64 / 64 oldal

 
Ugrs:  
Nem kszthetsz j tmkat ebben a frumban.
Nem vlaszolhatsz egy tmra ebben a frumban.
Nem mdosthatod a hozzszlsaidat a frumban.
Nem trlheted a hozzszlsaidat a frumban.
Nem szavazhatsz ebben frumban.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Magyar fordts © Andai Szilrd - Frisstette: Magyar phpBB kzssg